Armut Fidanı Türleri ve Özellikleri
23 Temmuz 2024

Armut Fidanı Türleri ve Özellikleri

Armut Fidanı

Fidan, yeni bir hayatın başlangıcında genç bir bitkidir. Armut fidanı, doğru bir şekilde dikilip, yaşamı boyunca sağlıklı ve verimli üretimini sürdürebilmesi için özenle bakım gerektirir. Bu amaçla, öncelikle dikim yapılacak bölgenin iklim koşulları ve bahçenin özelliklerine dikkat edilmelidir. Ayrıca, armut fidanının kaliteli, sağlıklı ve bol saçak köklü olması önemlidir. Dikimde kullanılacak gübrenin cinsi ve oranı da doğru bir şekilde belirlenmelidir.

Armut Fidanının Çoğaltılması

Kültür çeşitlerinin üretiminde armut tohumunun ekilerek çoğaltılması, heterozigot doğası nedeniyle mümkün olmamaktadır. Çelikle köklenme zor olduğundan, kültürün artırılmasında aşılı fidanlar kullanılır.

Armut Fidanı Anacı

Toprak çeşidine göre kullanılan anaçlar aşağıdaki gibidir:

  • Derin, geçirgen, orta tip toprakta: Çöğür
  • Derin ve kuru toprakta: Ahlat
  • Derinliği az ve orta nemli topraklarda: Ayva
  • Az derin, kumlu ve kuru topraklarda: Alıç

Meyvenin kalitesine göre anaçlar şunlardır:

  • Orta kalite için: Çöğür ve Ahlat
  • Yüksek kalite meyve için: Ayva
  • Zayıf gelişen çeşitler için: Armut çöğürü

Şekil ve boya göre anaçlar:

  • Yüksek boylular için: Armut çöğürü
  • Orta boylu elde etmek için: Ayva ve Ahlat
  • Küçük boy için: Ayva
  • Çok küçük boy veya saksı için: Alıç

Armut Fidanı İçin Bahçe Hazırlığı

Bahçenin dikime hazırlanmasına, fidan dikiminden önce sonbahar-kış aylarında başlanır. Bahçe yabancı kalıntılardan ve çeşitli yabancı maddelerden temizlenir. Dikimden önce, dikim aralıkları ve dikilecek çukurun derinliği ve genişliğine karar verilmelidir. Bu ölçüler türlere ve toprak yapısı, iklim, yer, yöne, dikim amaçlarına göre değişir. Armut çöğürleri 8-12 m aralıkla dikilir. Kurak bölgede ahlat için bu mesafe biraz daha geniş tutulmalı, 20 m sıra arası, 10 m sıra üzeri ara bırakılmalıdır.

Armut Fidanı İçin Bahçe Tesisi

Kıraç toprakta armut bahçesi yapılırken, tohumdan elde edilen kültür çeşitleri aşılanarak toprağa dikilir. Su sorunu olmayan yerlerde ise 1-3 yaşındaki aşılı fidanlar dikilir.

Armut Fidanı Dikimi

Dikilecek olan armut fidanı topraktan çıkarılıp, kökü 5-10 cm uzunlukta olacak şekilde kesilir. Gövdedeki kuru, kırık ve uzun yan dalların uçları alınır. Dikilecek fidanlar söküldükten sonra muhafazası, nakliye ve bahçeye dikim zamanına kadar geçen sürede kökler sürekli nemli kalmalıdır. Dikim günü mümkün olduğunca rüzgarsız ve bulutlu olmalıdır. Bu durum, dikim sırasında fidan köklerindeki su kaybını en aza indirecektir. Dikim için genelde 2 kişi gereklidir. Biri fidanın dikim tahtasını tutarak yeri ve derinliğini tespit ederken, fidanı dik tutar. Diğeri çukurdan toprak alır veya ekleyip, çukuru hazırlar ve tabana ayağı ile bastırarak toprağı sıkıştırır. Fidan çukura konulup, etrafı toprakla doldurulur. Fidan çevresindeki toprak sıkıştırılır. Fidan çevresi toprakla doldurulurken, kökler çukura bastırılmamalı, kök uçları yukarı doğru bakmalıdır. Dikimden sonra can suyu verilir. Sonrasında destek sistemi (herekleme) ve dikim budaması yapılır. Dikilen fidanın rüzgarda eğilmemesi için iki herek çapraz durumda toprağa sokularak fidana yaklaştırılır ve sekiz rakamına benzer bir şekilde fidan hereklere bağlanır. En sonunda dikilen armut fidanının tepesinden kesim yapılır. Kesimin yüksekliği meyvenin türüne ve iklimin koşuluna göre 50-80 santim arasında değişir. Genellikle soğuk iklimde daha yüksek boy bırakılır. Kesilen yere yakın olan alt gözlerde ana dal çıkarak, fidan taçlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Armut Vücut Tipi

Armut Vücut Tipi

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Güncel

Armut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Armut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Güncel

Armut Ateş Yanıklığı Nedenleri?

Armut Ateş Yanıklığı Nedenleri?

Güncel

Armut Bahçesi Türleri ve Özellikleri

Armut Bahçesi Türleri ve Özellikleri

Armut Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Türleri ve Özellikleri

Armut Türleri ve Özellikleri

Armut Cinsleri Nelerdir?

Armut Cinsleri Nelerdir?

Armut Aşısı

Armut Aşısı

Armut Domates Türleri ve Özellikleri

Armut Domates Türleri ve Özellikleri

Ankara Armudu Türleri ve Özellikleri

Ankara Armudu Türleri ve Özellikleri

Armut Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Armut Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Akça Armut Türleri ve Özellikleri

Akça Armut Türleri ve Özellikleri

Armut Çeşitleri Nelerdir?

Armut Çeşitleri Nelerdir?

Armut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Armutun Faydaları Nelerdir?

Armutun Faydaları Nelerdir?

Elma Armut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Armut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Armut Anaçları

Armut Anaçları

Santa Maria Armut Türleri ve Özellikleri

Santa Maria Armut Türleri ve Özellikleri

Armut İshal Yapar mı?

Armut İshal Yapar mı?

Armut Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Armut Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Japon Armudu Türleri ve Özellikleri

Japon Armudu Türleri ve Özellikleri

Armut Besin Değeri?

Armut Besin Değeri?