Armut Fidanı Fidan, yeni bir hayatın başlangıcında genç bir bitkidir. Armut fidanı, doğru bir şekilde dikilip, yaşamı boyunca sağlıklı ve verimli üretimini sürdürebilmesi için özenle bakım gerektirir. Bu amaçla, öncelikle dikim yapılacak bölgenin iklim koşulları ve bahçenin özelliklerine dikkat edilmelidir. Ayrıca, armut fidanının kaliteli, sağlıklı ve bol saçak köklü olması önemlidir. Dikimde kullanılacak gübrenin cinsi ve oranı da doğru bir şekilde belirlenmelidir. Armut Fidanının Çoğaltılması Kültür çeşitlerinin üretiminde armut tohumunun ekilerek çoğaltılması, heterozigot doğası nedeniyle mümkün olmamaktadır. Çelikle köklenme zor olduğundan, kültürün artırılmasında aşılı fidanlar kullanılır. Armut Fidanı Anacı Toprak çeşidine göre kullanılan anaçlar aşağıdaki gibidir:
Meyvenin kalitesine göre anaçlar şunlardır:
Şekil ve boya göre anaçlar:
Armut Fidanı İçin Bahçe Hazırlığı Bahçenin dikime hazırlanmasına, fidan dikiminden önce sonbahar-kış aylarında başlanır. Bahçe yabancı kalıntılardan ve çeşitli yabancı maddelerden temizlenir. Dikimden önce, dikim aralıkları ve dikilecek çukurun derinliği ve genişliğine karar verilmelidir. Bu ölçüler türlere ve toprak yapısı, iklim, yer, yöne, dikim amaçlarına göre değişir. Armut çöğürleri 8-12 m aralıkla dikilir. Kurak bölgede ahlat için bu mesafe biraz daha geniş tutulmalı, 20 m sıra arası, 10 m sıra üzeri ara bırakılmalıdır. Armut Fidanı İçin Bahçe Tesisi Kıraç toprakta armut bahçesi yapılırken, tohumdan elde edilen kültür çeşitleri aşılanarak toprağa dikilir. Su sorunu olmayan yerlerde ise 1-3 yaşındaki aşılı fidanlar dikilir. Armut Fidanı Dikimi Dikilecek olan armut fidanı topraktan çıkarılıp, kökü 5-10 cm uzunlukta olacak şekilde kesilir. Gövdedeki kuru, kırık ve uzun yan dalların uçları alınır. Dikilecek fidanlar söküldükten sonra muhafazası, nakliye ve bahçeye dikim zamanına kadar geçen sürede kökler sürekli nemli kalmalıdır. Dikim günü mümkün olduğunca rüzgarsız ve bulutlu olmalıdır. Bu durum, dikim sırasında fidan köklerindeki su kaybını en aza indirecektir. Dikim için genelde 2 kişi gereklidir. Biri fidanın dikim tahtasını tutarak yeri ve derinliğini tespit ederken, fidanı dik tutar. Diğeri çukurdan toprak alır veya ekleyip, çukuru hazırlar ve tabana ayağı ile bastırarak toprağı sıkıştırır. Fidan çukura konulup, etrafı toprakla doldurulur. Fidan çevresindeki toprak sıkıştırılır. Fidan çevresi toprakla doldurulurken, kökler çukura bastırılmamalı, kök uçları yukarı doğru bakmalıdır. Dikimden sonra can suyu verilir. Sonrasında destek sistemi (herekleme) ve dikim budaması yapılır. Dikilen fidanın rüzgarda eğilmemesi için iki herek çapraz durumda toprağa sokularak fidana yaklaştırılır ve sekiz rakamına benzer bir şekilde fidan hereklere bağlanır. En sonunda dikilen armut fidanının tepesinden kesim yapılır. Kesimin yüksekliği meyvenin türüne ve iklimin koşuluna göre 50-80 santim arasında değişir. Genellikle soğuk iklimde daha yüksek boy bırakılır. Kesilen yere yakın olan alt gözlerde ana dal çıkarak, fidan taçlanır. |