Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği

Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeksizin her iki yarı kürenin ılıman iklimli ülkelerinde yetiştirilmektedir. Armut ağacı elma ağacından daha uzun tepeye doğru genişler ve boyu 13-15 m'ye kadar uzar ve uzun ömürlü olurlar. Armut ağacı genelde bir yaşına kadar olan fidanları ile veya çelikleme, aşılama yolu ile üretilmektedir. Armut ağacı dikildikten sonra 4-7 yaşlarında meyve vermeye başlar ve 8-10 yaşına geldiklerinde ise 30-50 kilo meyve verebilirler.

Armut yetiştiriciliği iklim isteği: Armut ılıman ilimi sever. Armut ağacı soğuğa elma ağacına göre daha az dayanıklı olur ve -25ile -30 dereceye kadar soğuğa dayanabilir. Kışı sert geçen bölgelerde, toprağın nemli olan yerlerde yetişen armut ağaçlarının sürgünlerinde donmalar görülebilir.

Armut ağacının toprak isteği: Armut toprak bakımında fazla seçici değildir, toprak derin, geçirgen, sıcak, besin değeri yüksek topraklarda armut ağacının gelişimi daha iyi olur ve meyve verimi yüksek olur. Taşlı, az derin ve kuru topraklarda olan armut ağaçlarının meyvesi kaba ve tatları buruk olur.

Armut fidelerinin yetiştirilmesi: Armut fideleri tohumlama ile yetiştirilmesi fazla verimli olmaz ve çeliklerde köklenmesi güç olur. Kültür çeşitlerinin çoğaltılması aşılı fidanlar ile daha başarılı olmaktadır. Kıraç bölgelerde armut bahçesi hazırlanırken tohumdan elde edilen fideleri aşılayarak toprağa dikimi yapılır.

Tohumla fidan üretimi katlama işlemiyle 45-90 gün içerisinde 0-4 derecede yapılır. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra tohumlar 1-1.5 cm derinlikte toprağa üçer tane ekilir. Çimlenen tohumlar seyreltilerek güçlü çöğürler bırakılır. Tohum ekimi ilkbaharda yapılır ve fidan ekimi ise sonbaharda veya ilkbaharda 4-5 metre aralıklarla yapılır.

Armut yetiştiriciliği toprak bakımı: Toprak bakımının yapılması erozyonu ve su kaybını önlemek amaçlı yapılır. Bu nedenle devamlı ağaç çevresinin toprak bakımı ve yabancı otlardan arındırılması yapılmalıdır. Toprak bakımı yapılması yağışların sağanak olduğunda toprak kaybını önlenmesi için yapılmaktadır. Toprak bakımı ilkbaharda başlayıp sonbahara kadar devam edilmelidir.

Armut ağacının su isteği: Sulama işlemi toprak ve iklim şartlarına göre değişik olur. Sulama işlemi Mayıs ayında başlanır ve Eylül sonuna kadar devam eder. Sulama işlemi 10-20 günde bir yapılır ve sulama işlemi yağmurlama veya salma olarak yapılır. Sulama işleminde damlama olarak yapılması ekonomik yönde daha çok tercih edilir.

Ağaçları gübreleme: Armut verimi için Azot, potasyum ve fosforun çok önemi vardır. Meyvelerin gelişimi için ve verimliliğin artması için bu elementlerin çok faydası vardır. Armut ağacını gübreleme işleminde hayvan gübresini kullanmak daha yararlıdır. Gübreleme işlemini 3 senede bir 3-4 ton hayvan gübresi verilmelidir bu gübreye ayriyeten ton başına 15 kg süper fosfat katılması gereklidir. Her sene şubat mart aylarında ağaç başına 300-500 g saf azotlu gübre verilmeli ve potasyum eksikliğini gidermek için potasyum desteği yapılmalıdır.

Armut ağacının budama işlemi: Armut ağacının budanması kışın dinlenme döneminde havanın ılık olduğu zamanlarda yapılır. Budama işlemi ağaçların uyanma dönemine kadar yapılır. Ağaca budama işleminin yapılması çiçeklerin kaliteli açmasına ve verimin yüksek olmasını sağlar. Budama işlemi ilk senelerde yan dallara dokunulmaz sadece ağaç diplerindeki filizler temizlenir. Budama işleminde ilk önce kuru dallar, sık dallar ve üst üste binmiş dallar budanır ve geri kalan dallarda ise kısaltma budaması yapılır. Budama işlemi tamamlandığında ağaç kuvvetlenir ve zayıf ağaç dallarının da kısa budama işlemi yapılarak armut ağacının kuvvetli dallar meydana getirilmesi sağlanır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 09:20:29
Armut Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Armut Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Armut Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Armut Çeşitleri
Armut Çeşitleri
Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye kadar uzanan dik ve uzun bir ağaçtır. Gülgillerden olan bir ağacın çeşidi olup rengi yeşilde...
Deveci Armudu
Deveci Armudu
Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konusunda düşündürür, fakat tat olarak armut çeşitleri arasında en lezzetli ve şekerli olandır. Deveci armudu...
Armut Cinsleri
Armut Cinsleri
Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları yenilebilir meyvelerden olduğundan hepsinin ortak adına armut denir. Ana vatanı Anadolu olan Ar...
Armut Nerede Yetişir
Armut Nerede Yetişir
Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz 3 armut cinsi yaygındır. İnsan oğlu armudu taş devrinden bu yana tükettiği tahmin edilmektedir. A...
Naşi Armut
Naşi Armut
Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı, basık ve şişkin bir armut cinsidir. Naşi armut çok sulu, eti beyaz, aromalı ve lezzetlidir. ...
1 Armut Kaç Kalori?
1 Armut Kaç Kalori?
1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyvelerden biridir. Armut kilo vermek isteyenler için oldukça sık kullanılır. Armudun kalorisi di...
Armut İshal Yaparmı
Armut İshal Yaparmı
Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezlenme yöntemi kullanılarak daha çok çeşidi elde edilmektedir. İçeriğinde A, B ve C vitaminleri ile K...
Ankara Armudu
Ankara Armudu
Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme şekli piramidal olup, ağaç dalları seyrektir. Ana gövdesi seyrek olmasına rağmen yan dalları da tam...
Armut Suyu
Armut Suyu
Armut suyu, özellikle cilt bakımında cildin canlanması ve yenilenmesi konusunda faydalıdır. Ayrıca sağlık anlamında da etkisi büyüktür.Armut Suyu Faydaları Nelerdir?Kan basıncını dengeler,İçeriğinde antioksidan ve antikanserojen maddeler bulunur,Armu...
Santa Maria Armut
Santa Maria Armut
Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştirilmektedir. Ülkemizde hemen hemen her yerde armut yetişebilmektedir. Bunlar farklı cins ebat ...
Japon Armudu
Japon Armudu
Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, aroması yüksek ve lezzetlidir. Japon armudunun en büyük avantajı soğuk hava depolarında uzun s...
Gebelikte Armutun Faydaları
Gebelikte Armutun Faydaları
Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için hamilelik dönemimde bolca tüketilebilir. Gebelikte armudun faydaları saymakla bitmez. Armudu me...

 

Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
1 Armut Kaç Kalori?
Armut İshal Yaparmı
Ankara Armudu
Armut Suyu
Santa Maria Armut
Japon Armudu
Gebelikte Armutun Faydaları
Armut Yetiştiriciliği
Elma Armut Kurusu
Yabani Armut
Akça Armut
Armut Ağacı
Armut Yaprağı
Etruşka Armut
Armut
Armut Pekmezi Nasıl Yapılır
Armut Ağacı Bakımı
Armut Budama
Armut Çekirdeği
Armut Ağacı Çiçeği
Armut Türleri
Armut Domates
Armut Ağacı Budaması
Armut Rengi
Armut Dikimi
Popüler İçerik
Elma Armut Kurusu
Elma Armut Kurusu
Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler...
Yabani Armut
Yabani Armut
Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidi...
Akça Armut
Akça Armut
Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen...
Armut Ağacı
Armut Ağacı
Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve ...
Armut Yaprağı
Armut Yaprağı
Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde  %15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminle...
Etruşka Armut
Etruşka Armut
Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en veriml...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024