Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Etruşka Armut

Etruşka Armut

Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en verimlisidir. BA-29, MC ve OH-F anaçları üzerinden gelişmesi ve uyuşması iyidir. Etruşka armut dölleyicisi Morattini armudu ve Williams armut çeşitleridir.

Etruşka Armut Tanımı


Yarı bodur bir çeşittir. Büyümede dik ve geniş taç oluştur. Akça armuduna benzerlik gösterir, fakat Akça armudundan biraz daha iridir. Meyve kabuğu sarımtrak yeşil ve yanak kısımları pembemsidir. Meyvenin iç kısmı açık krem renginde, oldukça etli ve suludur. Yılın temmuz ayında (5-10 temmuz) meyveleri olgunlaşır ve tüketime başlanır. Her bir Etruşka Armudu 150 gram ile 170 gram arasındadır.

Etruşka Armut Yetiştiriciliği


Sahil beldelerinde rakım 500 ile 1000 metre olan yerlerde rahatlıkla yetiştirilir. Soğuğa karşı dayanıklı değillerdir, sıcak istekleri daha fazladır. Ağır havasız, kireç oranı yüksek alkali toprakları sevmezler. Dikiminde organik maddelerce zengin derin topraklar tercih edilmedir, aksi takdirde yeterli verim alınamaz. Toprak yapısına uygun bir anaç ile bahçenize dikebilirsiniz. Aralık başı ve nisan sonuna kadar dikimi yapılabilir.

Etruşka Armut Dikimi


Yarı bodur ağaçlar olduğundan dikimini her bir fidanın arasının 3 metre sıraların arasınında 4 metre olmasına dikkat etmelisiniz. Yani 1 dönüm tarlaya 80 adet fidan yerleştirebilirsiniz. Dikim esnasında ve sonrasın yaklaşık 10-15 litre can suyu vermelisiniz. Fidanın dikimi sırasında Leonardit kökenli gübreler verirseniz hem kök gelişmesini hızlandırmaya hem de toprağın pH değerlerini normal düzeye çekmiş olursunuz. Gübreleme yapmadan önce muhakkak toprak analizi yaptırmalısınız. Ağacın yaşına göre gübreleme değişmektedir. Mesela toprağınız kireçli ise mutlaka ve daha hızlı sonuç almak istiyorsanız sıvı kükürt vermelisiniz. Kış dönemi gübreleme yaparken fosfor, potasyum karışımlı gübreler kullanabilirsiniz. Bu karışımdaki azot oranın az olmasına dikkat etmelisiniz. Meyve döneminde potasyum, bor, hasat yapıldıktan sonra azot ve sonrasında çinko, bor, fosfor karışımı gübreler verebilirsiniz. Gübreleme sonrası bolca sulama yapmalısınız. Fidanların dikiminde sonra bir çubuk ile desteklenmeli ve ip ile bağlanmalıdır.

Oldukça verimli ve erkenci olmasından dolayı çokça tercih edilen bir armut çeşididir. 4-5 yaş olan Etruşka Armudu neredeyse yaprakları kadar meyve verir.

Etruşka Armudu Evde Yetiştirmek

Etruşka Armut evde 10-15 litrelik saksılarda yetiştirebilirsiniz. İnternet sitelerinde bu fidanlar 2,5- 3 litrelik saksılarda 80-100 cm boyunda gönderilmektedir. Saksıda yetiştireceğiniz Etruşka armudunun toprağının %85'i toprak geri kalanı torf olmalıdır. Ev içerisinde yetiştirmek için kışın fidanların soğuklamasını alması için çok soğuk bölgelerde 1 ay, daha ılıman bölgelerde ise 2 ay dışarıda bırakılmalıdır. Sulama 3-4 günde bir yapılmalı, yaz aylarında daha sık tekrarlanmalıdır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 05:46:01
Etruşka Armut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Etruşka Armut Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Etruşka Armut"
Mrb rakım 553 dondan etkilenen. Bölgede olurmu etruşka armutu
Muhammet Uysal . 24.08.2017
CEVAP YAZ
Armut Çeşitleri
Armut Çeşitleri
Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye kadar uzanan dik ve uzun bir ağaçtır. Gülgillerden olan bir ağacın çeşidi olup rengi yeşilde...
Deveci Armudu
Deveci Armudu
Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konusunda düşündürür, fakat tat olarak armut çeşitleri arasında en lezzetli ve şekerli olandır. Deveci armudu...
Armut Cinsleri
Armut Cinsleri
Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları yenilebilir meyvelerden olduğundan hepsinin ortak adına armut denir. Ana vatanı Anadolu olan Ar...
Armut Nerede Yetişir
Armut Nerede Yetişir
Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz 3 armut cinsi yaygındır. İnsan oğlu armudu taş devrinden bu yana tükettiği tahmin edilmektedir. A...
Naşi Armut
Naşi Armut
Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı, basık ve şişkin bir armut cinsidir. Naşi armut çok sulu, eti beyaz, aromalı ve lezzetlidir. ...
1 Armut Kaç Kalori?
1 Armut Kaç Kalori?
1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyvelerden biridir. Armut kilo vermek isteyenler için oldukça sık kullanılır. Armudun kalorisi di...
Armut İshal Yaparmı
Armut İshal Yaparmı
Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezlenme yöntemi kullanılarak daha çok çeşidi elde edilmektedir. İçeriğinde A, B ve C vitaminleri ile K...
Ankara Armudu
Ankara Armudu
Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme şekli piramidal olup, ağaç dalları seyrektir. Ana gövdesi seyrek olmasına rağmen yan dalları da tam...
Armut Suyu
Armut Suyu
Armut suyu, özellikle cilt bakımında cildin canlanması ve yenilenmesi konusunda faydalıdır. Ayrıca sağlık anlamında da etkisi büyüktür.Armut Suyu Faydaları Nelerdir?Kan basıncını dengeler,İçeriğinde antioksidan ve antikanserojen maddeler bulunur,Armu...
Santa Maria Armut
Santa Maria Armut
Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştirilmektedir. Ülkemizde hemen hemen her yerde armut yetişebilmektedir. Bunlar farklı cins ebat ...
Japon Armudu
Japon Armudu
Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, aroması yüksek ve lezzetlidir. Japon armudunun en büyük avantajı soğuk hava depolarında uzun s...
Gebelikte Armutun Faydaları
Gebelikte Armutun Faydaları
Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için hamilelik dönemimde bolca tüketilebilir. Gebelikte armudun faydaları saymakla bitmez. Armudu me...

 

Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
1 Armut Kaç Kalori?
Armut İshal Yaparmı
Ankara Armudu
Armut Suyu
Santa Maria Armut
Japon Armudu
Gebelikte Armutun Faydaları
Armut Yetiştiriciliği
Elma Armut Kurusu
Yabani Armut
Akça Armut
Armut Ağacı
Armut Yaprağı
Etruşka Armut
Armut
Armut Pekmezi Nasıl Yapılır
Armut Ağacı Bakımı
Armut Budama
Armut Çekirdeği
Armut Ağacı Çiçeği
Armut Türleri
Armut Domates
Armut Ağacı Budaması
Armut Rengi
Armut Dikimi
Popüler İçerik
Armut Yetiştiriciliği
Armut Yetiştiriciliği
Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeks...
Elma Armut Kurusu
Elma Armut Kurusu
Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler...
Yabani Armut
Yabani Armut
Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidi...
Akça Armut
Akça Armut
Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen...
Armut Ağacı
Armut Ağacı
Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve ...
Armut Yaprağı
Armut Yaprağı
Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde  %15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminle...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024