Armutun Faydaları Armut meyvesi, birçok kişinin severek tükettiği ve ülkemizin birçok yerinde yetiştirilen bir meyvedir. Uzun süredir tüketilen bu meyve, çocuklardan yetişkinlere, hatta yaşlılara kadar herkese faydalıdır. Armut, özellikle akşam yemeklerinden sonra hafif bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir. Hazır gıdalar yerine çocuklarınıza meyve yeme alışkanlığı kazandırmanız da büyük önem taşır. Hem besleyici yapıları hem de dengeli beslenme açısından meyveler çok büyük bir öneme sahiptir. Armut da bu meyvelerden biridir. Yaz aylarında doğal üretim dönemi olan armut, meyve çeşitliliğinin artmasının bir diğer nedenidir. Yazın yağlı ve ağır yiyeceklerin ağırlık ve yorgunluk yapması nedeniyle meyve tüketimi artar. Her bölgeye özgü birçok armut çeşidi vardır; ancak hepsinin faydaları aynıdır. Armut meyvesinin ülkemizde birçok adı vardır, ancak en çok bilinen ve kullanılanı "Ahlat"tır. Genellikle Akdeniz Bölgesi'nde yetişen bu meyve, tropik iklimleri sever. Armut genellikle taze olarak yenir veya suyu sıkılarak tüketilir. Armut suyu, özellikle mevsim dışında tüketmek isteyenler için iyi bir alternatiftir. Armut, tokluk hissi sağlaması nedeniyle özellikle diyet yapanların yemeklerden önce tercih ettiği bir meyvedir. Her besinde olduğu gibi, bu besinin de mevsiminde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Armutun faydaları saymakla bitmez. Başta gelen faydaları, içerdiği A, B ve C vitaminleridir. İçerisinde bulunan potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir mineralleri de özellikle gelişmekte olan çocuklardan her yaş grubuna kadar herkesin tüketmesi gereken besinlerdir. Armut, lifler açısından zengin bir yapıya sahiptir. Her 100 gramında yaklaşık 58 kalori bulunur. Dış görünüş olarak sarı, kırmızımsı ve yeşil renklerde olan bu meyve, sindirim sistemi üzerindeki etkisi ile kabızlığı önleyici etkiye sahiptir. Ancak aşırı tüketildiğinde sindirim sisteminde ishal yapabilir. Özellikle bağırsak fonksiyonlarını düzenlemede yardımcı olan armut, bağırsak kurtlarını dökmede de etkilidir. İdrar söktürücü etkisi de vardır. Mide ağrısı yaşayanlara iyi gelir ve mide organının güçlenmesinde etkilidir. Bunların Dışında Armutun Faydaları Nelerdir?
Bunlar gibi daha birçok faydası olan armut meyvesinden faydalanabilmek için her zaman organik olanlarını tercih etmekte fayda vardır. Armutun faydalarından ancak mevsiminde tüketerek yararlanılabilir. Sağlıkla kalın. |
Arman
25 Temmuz 2024 PerşembeArmutun sindirim sistemi üzerindeki etkisiyle kabızlığı önleyici özelliği olduğunu, ancak aşırı tüketildiğinde ishal yapabileceğini söylemişsiniz. Ben de sindirim sorunları yaşıyorum, bu durumda armut tüketirken nelere dikkat etmeliyim?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Arman,
Sindirim sorunları yaşıyorsanız armut tüketirken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. İlk olarak, armutu aşırı miktarda tüketmekten kaçının. Orta büyüklükte bir armut günlük lif ihtiyacınızı karşılamak için yeterli olabilir. Ayrıca, armutun yanında yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun, bu, liflerin sindirim sisteminizde daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir. Armudu kabuğuyla birlikte tüketmek, lif alımınızı artıracaktır, ancak eğer hassas bir mideye sahipseniz, kabuğunu soyarak tüketmeyi deneyebilirsiniz. Son olarak, armutu diğer lifli gıdalarla dengeli bir şekilde tüketmek de sindirim sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir. Sağlıklı günler dilerim!