Armut Kurusu: Faydaları ve Yapılışı Armut Kurusunun Faydaları Armut kurusu, vitamin ve mineral bakımından zengin bir besindir ve böbreklerin daha verimli çalışmasında oldukça faydalıdır. Böbrek kumu ve böbrek taşlarının dökülmesinde yardımcı olur. Kanı temizler, salgı bezlerinin düzenli ve daha iyi çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir ve kabızlığı önler. Yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır. Susuzluğu giderir ve hamilelerde mide bulantılarına iyi gelmektedir, ayrıca bebeğin daha sağlıklı doğmasını sağlar. Sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak hazımsızlığı giderir. Midesi zayıf olanlar, armut kurusundan komposto yaparak her gün tüketebilirler; bu, mide rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir. Armut kurusu yemeklerden önce yenirse faydası vücuda daha da fazla olur. Zihin yorgunluğuna çok iyi gelmektedir. Tükürük salgılamasını arttırmaktadır. Günümüzün hastalığı olan stres ve sinirleri yatıştırır. Armut Ağacı ve Meyvesi Armut, dünyanın pek çok yerinde yetişebilen ve 14 metreye kadar uzayabilen beyaz çiçekli bir ağacın yumuşak, sulu ve tatlı meyvesidir. Armut, sarı-yeşil arasında renklerde, lifli, hazmı kolay ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. Armut ağaçları oldukça uzun ömürlüdür; bakılıp budanmazsa dalları daha da uzayacaktır. Armudun içinde A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur. Armut yaklaşık %84 oranında su içerir. Bu nedenle kurutma sonucunda yaklaşık 7 kg armuttan 1 kg armut kurusu elde edilir. Kurutma esnasında üründe bulunan su buharlaşır ve ürünün özü kalır. Bu nedenle armut kurusunun besin değerleri, özellikle protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral oranları çok daha artar. Armut Kurusu Nasıl Yapılır? Armut kurusu yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
Armut Kurusunun Kullanım Alanları Armut kurusu, çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. En yaygın kullanım alanları şunlardır:
Armut kurusunun sağladığı faydalar ve kullanım alanları göz önüne alındığında, bu besini günlük diyetinize eklemenizin sağlığınıza birçok olumlu etkisi olacaktır. |