Armut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Armut Kurusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Armut Kurusu: Faydaları ve Yapılışı

Armut Kurusunun Faydaları

Armut kurusu, vitamin ve mineral bakımından zengin bir besindir ve böbreklerin daha verimli çalışmasında oldukça faydalıdır. Böbrek kumu ve böbrek taşlarının dökülmesinde yardımcı olur. Kanı temizler, salgı bezlerinin düzenli ve daha iyi çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir ve kabızlığı önler. Yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır. Susuzluğu giderir ve hamilelerde mide bulantılarına iyi gelmektedir, ayrıca bebeğin daha sağlıklı doğmasını sağlar. Sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak hazımsızlığı giderir. Midesi zayıf olanlar, armut kurusundan komposto yaparak her gün tüketebilirler; bu, mide rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir.

Armut kurusu yemeklerden önce yenirse faydası vücuda daha da fazla olur. Zihin yorgunluğuna çok iyi gelmektedir. Tükürük salgılamasını arttırmaktadır. Günümüzün hastalığı olan stres ve sinirleri yatıştırır.

Armut Ağacı ve Meyvesi

Armut, dünyanın pek çok yerinde yetişebilen ve 14 metreye kadar uzayabilen beyaz çiçekli bir ağacın yumuşak, sulu ve tatlı meyvesidir. Armut, sarı-yeşil arasında renklerde, lifli, hazmı kolay ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. Armut ağaçları oldukça uzun ömürlüdür; bakılıp budanmazsa dalları daha da uzayacaktır. Armudun içinde A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur.

Armut yaklaşık %84 oranında su içerir. Bu nedenle kurutma sonucunda yaklaşık 7 kg armuttan 1 kg armut kurusu elde edilir. Kurutma esnasında üründe bulunan su buharlaşır ve ürünün özü kalır. Bu nedenle armut kurusunun besin değerleri, özellikle protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral oranları çok daha artar.

Armut Kurusu Nasıl Yapılır?

Armut kurusu yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • 5-6 adet sağlam armutun kabuklarını ince ince soyunuz.
  • Armutları uzunlamasına ve dik olarak ince ince 5-6 dilim halinde kesiniz.
  • Çekirdeklerini iyice temizleyiniz.
  • Temizlenen ve dilimlenen armutları bir hasır ya da tepsi üzerine seriniz.
  • Üzerlerini tülbent ile örterek güneş altında kurumaya bırakınız.
  • Kuruma esnasında arada sırada armut dilimlerini karıştırınız.
  • İyice kuruduktan sonra güneş altından alınız.
  • Armut kurularını bir kutuya koyarken, bir kat armut kurusu üzerine bir miktar toz şeker serperseniz lezzetini daha da arttırmış olursunuz.

Armut Kurusunun Kullanım Alanları

Armut kurusu, çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. En yaygın kullanım alanları şunlardır:

  • Tatlı yapımında
  • Puding ve çikolata yapımlarında
  • Atıştırmalık olarak
  • Diyet yapanlar için ara öğün olarak

Armut kurusunun sağladığı faydalar ve kullanım alanları göz önüne alındığında, bu besini günlük diyetinize eklemenizin sağlığınıza birçok olumlu etkisi olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Armut Aşısı

Armut Aşısı

Editörün Seçtiği

Armut Vücut Tipi

Armut Vücut Tipi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Armut Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Armut Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Türleri ve Özellikleri

Armut Türleri ve Özellikleri

Armut Bahçesi Türleri ve Özellikleri

Armut Bahçesi Türleri ve Özellikleri

Armut İshal Yapar mı?

Armut İshal Yapar mı?

Güncel

Armut Besin Değeri?

Armut Besin Değeri?

Güncel

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori?

Güncel

Armut Dikimi Nasıl Yapılır?

Armut Dikimi Nasıl Yapılır?