Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Akça Armut

Akça Armut

Akça Armut, Ağacı dikenli, sık dallı, kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan yerli cinslerdendir. Dikenli Akça ve İstanbul Akçası olarak bilinen tipleri de vardır. İç Anadolu, Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştiriciliği yaygındır. Armut kökenli çöğür anaçları üzerinde geç meyveye yattığı için son yıllarda ayva kökenli klon anaçlarına aşılanmış fidanları tercih edilir. Meyvesi koni şeklinde, orta irilikte, meyve kabuğu, yeşil üzerine sarı renklidir. Meyvenin iç kısmı sulu, tatlı, yeşilimsi beyaz, gevrek, az kumlu ve hoş kokuludur. Marmara'da haziran sonu ile Temmuz ayının ilk haftasında, Ege'de Haziran ortalarında hasat edilir. Dölleyicileri, Passe Crassane, Dr. J. Guyot, Mustafa Bey ve Williams'dır.

Toprak ve İklim


Armut Geniş adaptasyon kabiliyeti sebebiyle ülkemizin farklı ekolojik bölgelerinde yetişme imkânı bulabilmektedir. Elmaya nazaran soğuğa daha az dayanıklı, sıcaklık isteği daha fazla olan bir tür olan armut havasız, ağır, kireç oranı yüksek alkali topraklara uygun değildir. Organik maddece zengin, derin, geçirgen toprakları sever. Akça armudun 7,2 ºC'nin altında toplam soğuklama ihtiyacı çeşidine göre 800-2100 saat arasındadır. Daha düşük soğuklama ihtiyacı olan erkenci çeşitler Akdeniz ve Ege bölgelerinin 300- 800 m yüksekliğindeki yerlerde, diğer çeşitler ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilmeye uygundur.

Anaç Kullanımı


Son yıllarda geliştirilen yarı bodur ve bodur klon anaçlarının kullanımı ile farklı ekolojik yapılara ve topraklara sahip olan arazilerde sık dikim usulü armut yetiştiriciliğinde yaygın olarak görülmektedir. Yetiştirilecek çeşidin ve kullanılacak anacın seçiminde arazinin bölgenin iklim verilerinin ve toprak analiz verilerinin göz önünde bulundurulması önemlidir. Yarı bodur anaçlarda 5x2,5 m ila 5x3 m, bodur anaçlar üzerinde 4x1,2 m ila 4x1,5 m, ayva çöğürleri üzerinde 4x3 m, armut çöğürleri üzerinde 6x6 m, mesafe ve aralıklarda bahçe tesisi uygundur.

Çeşit Seçimi


Bahçe tesis edilirken kışlık, güzlük ve erkenci çeşitlerin belirli bir oranda bulundurulması ve çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerekir. Armut çeşitlerinin kendi aralarındaki uyuşmazlık sebebiyle %10-15 oranlarında dölleyici çeşitte fidanların dikilmesi elzemdir.

Terbiye Sistemi

Akça armut yetiştiriciliğinde kordon terbiye, doruk dallı ve modifiye lider sistemleri kullanılmaktadır. Yarı bodur anaçlar da sıralar arası 4-4,5 m, sıra üzeri ise 1,2-1,5 m mesafeler de kordon terbiye sistemi ve telli destek sistemi uygulaması ile elmalarda olduğu gibi sık dikim bahçe tesisleri hazırlanmaktadır.

Hastalık ve Zararlılar

Memeli pas, külleme, ateş yanıklığı önemli armut hastalıklarındandır. Ervinia Amylovor denilen bakterinin neden olduğu ateş yanıklığı hastalığı akça armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli hastalıktır. Bu hastalığın sık görüldüğü yörelerde dayanıklı ve kısmen dayanıklı çeşitler tercih edilmeli, ayva anaçları yerine armut kökenli anaçların tercih edilmesi gereklidir. Önemli armut zararlıları ise; kabuklu bit, armut iç kurdu, armut sülüğü ve armut yaprak piresidir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 10:03:01
Akça Armut ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Akça Armut Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Akça Armut"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Armut Çeşitleri
Armut Çeşitleri
Armut çeşitleri: Armut herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Sulu ve herkes tarafından sevilen armudun 60 çeşidi olduğu söylenir. Armut ağacının 14 metreye kadar uzanan dik ve uzun bir ağaçtır. Gülgillerden olan bir ağacın çeşidi olup rengi yeşilde...
Deveci Armudu
Deveci Armudu
Deveci armudu; oldukça iri ve büyük olan çok lezzetli bir meyvedir. Deveci armudunun şeklinin biçimsiz ve alttan basık olması insanları tadı konusunda düşündürür, fakat tat olarak armut çeşitleri arasında en lezzetli ve şekerli olandır. Deveci armudu...
Armut Cinsleri
Armut Cinsleri
Armut cinsleri; Armut, gülgiller familyasından olan ve Pyrus cinsini ait ağaç niteliğindeki bitki türlerindendir. Bu ağaç niteliğindeki türlerden bazıları yenilebilir meyvelerden olduğundan hepsinin ortak adına armut denir. Ana vatanı Anadolu olan Ar...
Armut Nerede Yetişir
Armut Nerede Yetişir
Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Yer yüzünde 3000'den fazla armut türü olsa da günümüzde meyvesini tükettiğimiz 3 armut cinsi yaygındır. İnsan oğlu armudu taş devrinden bu yana tükettiği tahmin edilmektedir. A...
Naşi Armut
Naşi Armut
Naşi armudu, Bir diğer ismi Japon armudu olan bu meyve orta irilikte, açık kahverengi zemin üzerine sarı benekli bir meyvedir. Bu meyve az paslı, uzun saplı, basık ve şişkin bir armut cinsidir. Naşi armut çok sulu, eti beyaz, aromalı ve lezzetlidir. ...
1 Armut Kaç Kalori?
1 Armut Kaç Kalori?
1 Armut Kaç Kalori, Armut oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Bulması kolay ve uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen meyvelerden biridir. Armut kilo vermek isteyenler için oldukça sık kullanılır. Armudun kalorisi di...
Armut İshal Yaparmı
Armut İshal Yaparmı
Armut ishal yapar mı, Armut yaz kış yetişebilen ve ana vatanı Asya olan bir meyvedir. Birçok çeşidinin olmasına rağmen dünya ülkelerinin çoğunda melezlenme yöntemi kullanılarak daha çok çeşidi elde edilmektedir. İçeriğinde A, B ve C vitaminleri ile K...
Ankara Armudu
Ankara Armudu
Ankara armudu; İç Anadolu bölgesinde özellikle Türkiye'nin başkenti Ankara'da yetiştiriciliği olan kışlık bir armut çeşididir. Ankara armudunun büyüme şekli piramidal olup, ağaç dalları seyrektir. Ana gövdesi seyrek olmasına rağmen yan dalları da tam...
Armut Suyu
Armut Suyu
Armut suyu, özellikle cilt bakımında cildin canlanması ve yenilenmesi konusunda faydalıdır. Ayrıca sağlık anlamında da etkisi büyüktür.Armut Suyu Faydaları Nelerdir?Kan basıncını dengeler,İçeriğinde antioksidan ve antikanserojen maddeler bulunur,Armu...
Santa Maria Armut
Santa Maria Armut
Santa maria armut, Armut yetiştiriliciliği çok eski tarihlere dayanmaktadır. Anadolu'da, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde uzun yıllardır armut yetiştirilmektedir. Ülkemizde hemen hemen her yerde armut yetişebilmektedir. Bunlar farklı cins ebat ...
Japon Armudu
Japon Armudu
Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, aroması yüksek ve lezzetlidir. Japon armudunun en büyük avantajı soğuk hava depolarında uzun s...
Gebelikte Armutun Faydaları
Gebelikte Armutun Faydaları
Gebelikte armutun faydaları, Armut yenmesi hamilelikte güvenlidir. Armudun düşük kalorili ve hamileler için önemli birçok mineral ve vitamin içerdiği için hamilelik dönemimde bolca tüketilebilir. Gebelikte armudun faydaları saymakla bitmez. Armudu me...

 

Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
1 Armut Kaç Kalori?
Armut İshal Yaparmı
Ankara Armudu
Armut Suyu
Santa Maria Armut
Japon Armudu
Gebelikte Armutun Faydaları
Armut Yetiştiriciliği
Elma Armut Kurusu
Yabani Armut
Akça Armut
Armut Ağacı
Armut Yaprağı
Etruşka Armut
Armut
Armut Pekmezi Nasıl Yapılır
Armut Ağacı Bakımı
Armut Budama
Armut Çekirdeği
Armut Ağacı Çiçeği
Armut Türleri
Armut Domates
Armut Ağacı Budaması
Armut Rengi
Armut Dikimi
Popüler İçerik
Armut Yetiştiriciliği
Armut Yetiştiriciliği
Armut Yetiştiriciliği: Armut gülgiller familyasında bir meyve ağacıdır. Armut ağacı dünyada en önemli meyvelerden biridir. Armut ağacı iklim seçmeks...
Elma Armut Kurusu
Elma Armut Kurusu
Elma armut kurusu, Bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan elma armut kurusunun cevabı "Kak"'dır. Onun dışında mevsiminde toplanan elma armut gibi meyveler...
Yabani Armut
Yabani Armut
Yabani armut, ahlat olarak da bilinen yabani armut; gülgiller familyasından olup, hemen hemen Anadolu'nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidi...
Armut Ağacı
Armut Ağacı
Armut Ağacı, Kendine ait şekli ile oldukça ince kabuklu, yumuşak çekirdekli ve etli, birçok kişinin severek yediği sulu ve oldukça lezzetli bir meyve ...
Armut Yaprağı
Armut Yaprağı
Armut Yaprağı; Mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan armut tatlı ve sulu bir meyvedir. İçerisinde  %15 şeker, A, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminle...
Etruşka Armut
Etruşka Armut
Etruşka Armut, İtalya‘da melezleme ile elde edilen bir armut çeşididir. Ağaç yarı bodur, dik ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerden olup en veriml...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Armut Çeşitleri
Deveci Armudu
Armut Cinsleri
Armut Nerede Yetişir
Naşi Armut
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024