Armut Ateş Yanıklığı Nedenleri?
21 Temmuz 2024

Armut Ateş Yanıklığı Nedenleri?

Armut Ateş Yanıklığı

Armut ateş yanıklığı, bilimsel adıyla Erwinia amylovora bakterisinin neden olduğu ciddi bir bitki hastalığıdır. Bu hastalık, özellikle elma, armut ve ayva gibi yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında önemli zararlara yol açmaktadır. Hastalık, enfekte olmuş ağaçlarda çiçekler, sürgünler, dallar, yapraklar ve hatta tüm ağacı öldürebilmektedir. Yıllık olarak hastalığın şiddeti, inokulum miktarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bazı yıllarda şiddetli enfeksiyonlar ve epidemi görülürken, bazı yıllar hafif şiddetli birkaç enfeksiyonla atlatılabilmektedir.

Armut Ateş Yanıklığı Belirtileri

  • Çiçek Enfeksiyonu: Enfekte çiçeklerde ıslak lekeler görülür ve bu lekeler zamanla kuruyarak büzüşür. Hastalığın ilk belirtisi budur. Hastalık, tek bir çiçekte veya çiçek demetinin tamamında görülebilir. Kuruyan çiçekler kahverengiye, bazen de siyaha döner ve ağaç dalı üzerinde asılı kalır.
  • Sürgün ve Yapraklar: Küçük meyveler kararır ve kurur, ağaçta dökülmeden asılı kalır. Sürgünlerdeki yapraklarda kahverengi ve siyah lekeler oluşur. Bu lekeler ilerledikçe yapraklar da kurur. Hava sıcaklığına bağlı olarak sürgündeki belirti birkaç gün içinde 15-30 cm'ye kadar ilerler. Sürgünlerin kabuk dokuları da kahverengi ve siyaha döner. Eğer hava rutubetli ise sürgünler üzerinde bakteriyel akıntılar oluşur. Hastalık, sürgün uçlarından geriye doğru ilerler ve ilerleyen günlerde sürgün ve yapraklar ateşte kavrulmuş gibi görünür. Bu nedenle hastalığın adı “ateş yanıklığı”dır.
  • Meyve: Daha çok ham meyve üzerinde görülen bu yanıklık, enfekte küçük meyvelerde ıslak lekeler olarak başlar. Daha sonra koyulaşır ve siyah bir renk alarak ağaçta asılı kalır.
  • Dallar ve Gövde: Ağaçların dal ve gövde kısımlarında yanıklık, lokal kanserlere benzetilebilir. Kabukta bakteriyel akıntılar oluşur ve nemli koşullarda süt kıvamında olan bu akıntılar kısa süre sonra kahverengiye döner.

Armut Ateş Yanıklığı Nasıl Teşhis Edilir?

Armut ateş yanıklığı, simptomatolojik ve serolojik yöntemlerle teşhis edilebilir. Bakteri, kış aylarını kanser yaralarının kenarlarında, tomurcuklarda ve sağlıklı dokularda geçirir. İlkbaharla birlikte kanser yaralarındaki bakteriler aktif hale gelir, çoğalır ve yakınındaki sağlıklı dokulara yayılır. Nemli günlerde kanser yaralarından bakteriyel akıntılar dışarı sızar. Bu akıntılar sıklıkla armut çiçeklenmeye başladığında görülür. Yapışkan, tatlı ve bakteri dolu bu akıntılar sinek, arı ve karınca gibi böcekleri çeker. Bu böcekler, hastalıklı sıvıya bulaşarak ziyaret ettikleri çiçeklere hastalığı taşır ve bulaştırır. Bazı durumlarda bu bakteriyel eksudat, yağmur vasıtasıyla da çiçeklere sıçrar. Bakteriler çiçeklerin nektar kısmında hızla çoğalır ve çiçek dokusuna girip zarar verir. Bakteri, çiçek sapından yaprağa geçer, oradan yaprak sapına ve gövdeye ulaşır. Bu şekilde yayılan ve önlem alınmayan armut ateş yanıklığı, ağacın tamamen ölmesine yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

1 Armut Kaç Kalori?

1 Armut Kaç Kalori?

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Armut Ağacı Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Armut Ağacı Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Armut Anaçları

Armut Anaçları

Deveci Armudu Türleri ve Özellikleri

Deveci Armudu Türleri ve Özellikleri

Etruşka Armut Türleri ve Özellikleri

Etruşka Armut Türleri ve Özellikleri

Armut Besin Değeri?

Armut Besin Değeri?

Armut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Türleri ve Özellikleri

Armut Türleri ve Özellikleri

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Armut Fidanı Türleri ve Özellikleri

Armut Fidanı Türleri ve Özellikleri

Armut Rengi Türleri ve Özellikleri

Armut Rengi Türleri ve Özellikleri

Armut Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Armut Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?