Armut Ateş Yanıklığı Armut ateş yanıklığı, bilimsel adıyla Erwinia amylovora bakterisinin neden olduğu ciddi bir bitki hastalığıdır. Bu hastalık, özellikle elma, armut ve ayva gibi yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında önemli zararlara yol açmaktadır. Hastalık, enfekte olmuş ağaçlarda çiçekler, sürgünler, dallar, yapraklar ve hatta tüm ağacı öldürebilmektedir. Yıllık olarak hastalığın şiddeti, inokulum miktarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bazı yıllarda şiddetli enfeksiyonlar ve epidemi görülürken, bazı yıllar hafif şiddetli birkaç enfeksiyonla atlatılabilmektedir. Armut Ateş Yanıklığı Belirtileri
Armut Ateş Yanıklığı Nasıl Teşhis Edilir? Armut ateş yanıklığı, simptomatolojik ve serolojik yöntemlerle teşhis edilebilir. Bakteri, kış aylarını kanser yaralarının kenarlarında, tomurcuklarda ve sağlıklı dokularda geçirir. İlkbaharla birlikte kanser yaralarındaki bakteriler aktif hale gelir, çoğalır ve yakınındaki sağlıklı dokulara yayılır. Nemli günlerde kanser yaralarından bakteriyel akıntılar dışarı sızar. Bu akıntılar sıklıkla armut çiçeklenmeye başladığında görülür. Yapışkan, tatlı ve bakteri dolu bu akıntılar sinek, arı ve karınca gibi böcekleri çeker. Bu böcekler, hastalıklı sıvıya bulaşarak ziyaret ettikleri çiçeklere hastalığı taşır ve bulaştırır. Bazı durumlarda bu bakteriyel eksudat, yağmur vasıtasıyla da çiçeklere sıçrar. Bakteriler çiçeklerin nektar kısmında hızla çoğalır ve çiçek dokusuna girip zarar verir. Bakteri, çiçek sapından yaprağa geçer, oradan yaprak sapına ve gövdeye ulaşır. Bu şekilde yayılan ve önlem alınmayan armut ateş yanıklığı, ağacın tamamen ölmesine yol açabilir. |